SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hyllie Idrottsklubb
Gemenskap - Stolthet - Glädje - Prestation
Limhamn 2004.08.10.

 

Hyllie IK (fd Vintrie IK). Häng med på klubbens första 15 år (1930 -1945), författad av självaste Mr Vintrie - Ulf Svensson, som har varit aktiv spelare (över 500 A-lags matcher), ordförande (13 år), sekreterare och ledare i klubben i mer än 40 år.

 

Vintrie Idrottsklubb bildades den 19 maj 1930 och fyra unga eldsjälar valdes till Vintrie IKs första styrelse:

 

Ordförande

Sekreterare              

Vice Sekreterare   

Kassör

Julius Lindvall        

John Lundgren        

Harald Lundgren

Knut Lindvall

Född 1905.12.02  

Född 1909.10.10    

Född 1912.11.19     

Född 1910.01.31.

 

I Vintrie by vid Almviksvägen, mellan den numera nerlagda Trelleborgsjärnvägen och den ännu kvarstående väderkvarnen, Kroks mölla, fanns det en gång en gård som revs och bortforslades någon gång under andra decenniet. Det var väl egentligen på denna ödetomt bland gräs och ogräs som Vintrie Idrottsklubb föddes. Men namnet blev från början Vintrie Fotbollsförening. Det var år 1930 man beslöt om det namn som sedan dess bestått.

 

En fotbollsplan var ju det väsentligaste för medlemmarna och man lyckades så småningom få till stånd en bit ängsmark där numera Bunkeflostrand är uppbyggt. Omklädningen fick ske i det fria i Grevens park, en liten dunge i närheten. Spelarna tillverkade en monteringsbar liten stuga med plats för ett lag åt gången att ”ömsa kläder” i. Tvättmöjligheterna var enorma. Man hade strandkanten hundra meter från planen, ja ibland mycket närmare. Intresset för våra matcher var stort. Vintrie by låg öde när match pågick och ändå hade man 3-4 kilometer att ta sig dit, för de flesta till fots. Naffentorps bollklubb var namnet på en förening i närheten men efter en match mellan föreningarna blev de flesta Naffentorpspelarna VIK-are och Naffentorps BK lades ned.

 

Efter tre år på ängsmarken lyckades man få arrendera den blivande idrottsplatsen i Vintrie by, en klövervall som var hård och torr i motsats till den föregående. Det var i dessa tider ett vågat företag. Arrendesumman var förhållandevis hög och arbetslösheten bland medlemmarna betydande – men arbetsviljan var stor. Man knöt nät till fotbollsmålen, monterade upp den lilla stugan, grävde brunn och fotbollsmålen kom på plats. Så var det premiär på vår nya idrottsplats och Rosengårdens IF inbjöds till match en söndagseftermiddag. Av någon anledning skickade gästerna emellertid ett juniorlag och matchen blev ingen kamp. VIK vann med 20-0 och alla spelarna fick göra mål – målvakten på en av straffsparkarna.

 

Liksom Vintrie IK var de flesta av söderslättsklubbarna nybörjare i den ädla sporten och man hade ofta matchutbyte med Oxie, Skanör, Skabersjö, Stavsten, Anderslöv och Vellinge. Friidrotten var redan från början en utbredd gren inom klubben och under ett par tre år ordnades klubbmästerskap enligt tiokampsmodellen. Planförhållandena på idrottsplatsen medgav dock ej någon rationell träning, varför några av våra löften sökte sig till specialföreningar i Malmö. Därmed avtog intresset för friidrotten och fotbollen blev fullständigt dominerande. Man lyckades få tillgång till Bunkefloskolans gymnastiksal under vinterhalvåret och där bedrevs såväl gymnastik för fotbollsspelarna som bordtennis med klubbmästerskap.

 

För att klara finanserna under de första åren anordnades årligen tillställningar med dans och lotterier. Trettondagen blev nästan tradition för VIKs stora arrangemang i Bunkeflo skola, där ortsbefolkningen och medlemmarna fyllde två stora skolsalar. På somrarna hyrdes något nöjesetablissemang, som t ex Törringelund eller Klagshamns Folkets Park, ibland tillsammans med någon egen förening. På så vis fick man ofta ett inte föraktligt tillskott i kassan.

En kort tid i slutet av trettiotalet hyrdes en klubblokal på Sofiehem i Naffentorp, där bl a bordtennisträningen bedrevs.

År 1939 lyckades man äntligen bygga ett eget klubbhus på Vintrie Idrottsplats. Detta uppfördes av medlemmarna, varav de flesta var byggnadskunniga. Tack vare den stora offervilligheten bland såväl medlemmarna som ortsbefolkningen var byggnaden betald på kort tid. Tillbyggnaden av bastu, tvättrum, toalett och ytterligare ett omklädnadsrum kom dock flera år senare.

 

Krigsförhållandet i Europa påverkade i hög grad förhållandet för Vintriespelarna på 40-talet, inte minst genom alla inkallelser till militärtjänst. Man hade nu ett eget klubbhus, som man kunde disponera när man önskade och där ungdomarna kunde träffas och fördriva sin fritid. Under vintermånaderna spelades bordtennis non-stop på två bord mot en avgift av 1 krona per timme. Resultatet lät ej vänta på sig. Efter endast ett par år kunde ett lag med framgång etablera sig i Skåneserien. I fotboll deltog man de första åren i Söderslättsserien. Efter att ha vunnit densamma ansågs tiden mogen för inträde i distriktets seriesystem. År 1940 kom man att tillhöra Skåneserien division 3. Intresset var stort och förväntningarna höga. Trots ovan med grusplaner hade man inte några svårigheter att som nya i serien klara nytt kontrakt. Vintrie IK hade många lovande ungdomar och kunde så småningom spela samman ett lag som år 1945 avancerade till dåvarande Skåneserien division 2.